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The Carbon Monoxide Poisoning Prevention Act of 2010 
 
Purpose: 
The purpose of this document is to assist owners and occupants of dwelling units 
in understanding the requirements of the Carbon Monoxide Poisoning Prevention 
Act of 2010. 
 
Rules: 
The Carbon Monoxide Poisoning Prevention Act of 2010 is a California State 
Law. The law is codified in the Health and Safety Code in Sections 13260 
through 13263, and Section 17926. The rules for the installation of carbon 
monoxide alarms located in one- and two-family dwelling units and townhouses 
are in the 2010 California Residential Code Section R315, and for other multidwelling 
unit buildings the rules are in the 2010 California Building Code Section 
420. 
 
Questions and Answers: 
 
Q 1. Who must install a carbon monoxide device? 
 
A 1. Every owner of a dwelling unit intended for human occupancy must install 
an approved carbon monoxide device in each existing dwelling unit having a 
fossil fuel burning heater or appliance, fireplace, or an attached garage. 
Carbon monoxide devices are not required in dwelling units that have only 
electrical heaters and appliances, no fireplace, no garage or a detached garage. 
 
Q 2. What is a carbon monoxide device? 
 
A 2. It is a relatively inexpensive device similar to a smoke alarm, except it 
signals detection of carbon monoxide in the air. Under the law, a carbon 
monoxide device is designed to detect carbon monoxide and produce a distinct 
audible alarm. The device may be battery powered, a plug-in device with battery 
backup, or a hardwired device with a battery backup connected to the dwelling 
unit electrical system. 
 
Q 3. Where must the devices be located? 
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A 3. Carbon monoxide devices shall be installed at the following locations 
within the dwelling unit: 
 
1. Outside of each separate sleeping area in the immediate vicinity of the 
bedrooms. 
 
2. On every occupiable floor level including basements, but not in attics or 
crawl spaces. 
 
Q 4. When must the carbon monoxide device be installed? 
 
A 4. 1. For all existing single-family dwelling units on or before July 1, 2011. 

2. For all other existing dwelling units on or before January 1, 2013. 
 
Q 5. Is it okay to install a combined smoke alarm and carbon monoxide alarm? 
 
A 5. Yes. Provided the warning alarm or voice warning clearly differentiates 
between the detection of smoke or carbon monoxide. The Fire Department 
recommends the use of a combined photoelectric smoke alarm and carbon 
monoxide alarm. 
 
Q 6. Is a permit required by the City? 
 
A 6. A permit is not required for the installation of the following types of carbon 
monoxide devices: battery powered or plug-in; also, an existing hardwired smoke 
alarm may be replaced with a hardwired combined photoelectric smoke alarm 
and carbon monoxide alarm without a permit. 
 
An Electrical Permit is required for the installation of a new electrical circuit 
to supply power to a hardwired carbon monoxide device. 
 
Q 7. Do landlords and tenants have any obligations under the new law? 
 
A 7. Yes. The law applies to existing dwelling units, owner occupied and rental 
units. All landlords of dwelling units must install carbon monoxide devices as 
required by the law and documented above. The law gives a landlord authority 
to enter the dwelling unit for the purpose of installing, repairing, testing, and 
maintaining carbon monoxide devices pursuant to the authority and requirements 
of Section 1954 of the Civil Code. 
 
The carbon monoxide device must be operable at the time that a tenant 
takes possession. However, the tenant has the responsibility of notifying the 
owner or owner’s agent if the tenant becomes aware of an inoperable or deficient 
carbon monoxide device. The landlord is not in violation of the law for a deficient 
or inoperable carbon monoxide device if he or she has not received notice of the 
problem from the tenant. 


